Een hobbykamer inrichten: 4 tips

Redacteur 9 juli 2018
Een hobbykamer inrichten: 4 tips

Je hebt wat meer tijd tot je beschikking en besluit wat meer te hobbyen. Hartstikke leuk natuurlijk, met de handen aan het werk zijn is altijd goed voor de mens. Wel zo gemakkelijk om de hobbykamer dan meteen goed in te richten. Zo voorkom je stressvolle situaties tijdens het klussen – zoals halverwege een leuke klus voor de twintigste keer naar de bouwmarkt moeten. Met deze handige tips heb je de hobbykamer zo ingericht.

1. Systemen om het overzicht te bewaren

In een hobbykamer moet natuurlijk gewerkt worden. Of je nu hout gaat bewerken of aan het schilderen gaat, ruimte en overzicht zijn erg belangrijk. Gelukkig zijn er verschillende systemen die het handig maken om bepaalde items te bewaren. Gebruik bijvoorbeeld een ophang systeem voor schilderijen of een kast met vele kleine lades voor kleinere spullen zoals schroeven, spijkers, naalden en draden. Richt de hele hobbykamer op een manier in dat je alles op een gemakkelijke manier op kan bergen en het overzicht op deze manier goed kunt bewaren.

2. Voldoende werkruimte

Het gebruiken van systemen om het overzicht te bewaren zorgt er natuurlijk voor dat je wat meer werkruimte overhoudt. En deze werkruimte is belangrijk! Ben je veel aan het klussen of DIY’en, dan is een groot werkblad erg handig. Houd dit werkblad ook zo leeg mogelijk. Hang eventueel een houten plaat aan de muur waar je gereedschap op af kan tekenen en vervolgens gemakkelijk weer terug op kan hangen. Heb je meer vloerruimte nodig? Zorg dan dat er zoveel mogelijk zaken ver aan de kant staan. Gebruik ook de muren optimaal om opslagruimte te creëren en zaken op te bergen.

3. Maak een shopping list

Niets zo vervelend als onderbroken worden tijdens het werken omdat er items ontbreken. Maak vooraf een uitgebreide shopping list waarop alle mogelijke items staan die je nodig zou kunnen hebben. Denk ook aan dingen die wat minder gangbaar zijn zoals bijvoorbeeld elastiekjes of dubbelzijdig tape. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt! Bewaar al deze items in een overzichtelijke kast of kist met verschillende opbergvakjes. Zo weet je precies wat je waar terug kunt vinden.

4. Maak het sfeervol

Een hobbykamer is natuurlijk alleen leuk als het ook aangenaam en sfeervol aangekleed is. Denk aan wat persoonlijke items zoals schilderijen of gemaakte kunst. Maar ook een stoel om even te ontspannen, wat kussens, een paar boeken en wat gezellige sfeerverlichting. Zo is de hobbykamer niet alleen functioneel, maar ook aangenaam.