Een gezond binnenmilieu is belangrijk om je goed te voelen in huis, op kantoor, of in een andere omgeving. Vaak dromen we weg bij dit soort foto’s, witte stranden, helder water, schone lucht. De ideale woonomgeving. Helaas blijkt de realiteit vaak anders, bedompte lucht, vreemde geuren, schimmels, vochtplekken etc. Al deze aspecten komen we bijna in elke woning tegen. En dan bedoelen we niet alleen de oude woningen in de binnensteden maar ook de nieuwbouwwoningen in de vinex locaties.

Vanwaar accepteren we deze dingen terwijl we allemaal weten dat dit niet goed voor ons is. Vaak blijkt het relatief eenvoudig te zijn om deze klachten grotendeels op te lossen.

Leefbaarheid

Als we teruggaan naar het verleden dan zien we dat de huizen vroeger slechter geïsoleerd waren, waren voorzien van enkel glas, geen centrale verwarming en geen kierafdichtingen. De ramen sloten niet goed en de deuren hielden de tocht niet tegen. De meeste mensen zouden niet in zo’n omgeving willen leven, maar de eerdere opsomming van gebreken kwam in deze huizen niet voor. Wat is dan de oorzaak dat ons binnenmilieu zo verslechterd is ten opzichte van 50 jaar geleden? De oplossing is eigenlijk eenvoudig: ventilatie.

Ventileren

Om energie te besparen kitten, tapen en schuimen we alle naden en kieren hermetisch dicht. Verder zijn we allemaal druk met werk, moeten we sporten, bij vrienden langs, naar alle verjaardagen zodat we amper tijd hebben om elke dag ons huis eens goed door te luchten. Als moeder vroeger de bedden opmaakte gingen gelijk de ramen open. Wanneer ’s avonds de aardappels op het vuur stonden gingen de bovenramen op een kier anders werden de ramen aan de binnenzijde nat door condens. Maar tegenwoordig doen we deze dingen niet meer waardoor we ons binnenmilieu zelf vervuilen. Dus als we zelf wat bewuster gaan leven verbeteren we niet alleen ons binnenmilieu maar verbeteren we ook gelijk ons leven een beetje, en alle kleine beetjes helpen!

Redacteuren

Comments are closed.