Welk telecomabonnement past bij mij?

Patricia 7 mei 2018
Welk telecomabonnement past bij mij?

Tegenwoordig zijn er veel telecomabonnementen om uit te kiezen. Er zijn namelijk allerlei verschillende aanbieders. Zij hebben allemaal een variatie aan pakketten waarbij hun diensten worden aangeboden. Hierbij is het goed om na te denken over wat je precies nodig hebt in jouw persoonlijke situatie. Je kunt namelijk ook nog eens kiezen uit tv, bellen en/of internet. Dit in een pakket of los.

Internetgebruik controleren
Stel, je bent iemand die veelt doet en werkt op het internet. Je zoekt veel informatie op, je bekijkt regelmatig video’s en downloadt en uploadt veel. Het is duidelijk dat je dan sowieso al een goede en snelle internetverbinding nodig hebt. Vooral voor downloaden, uploaden en het kijken van streamingsdiensten is iets sneller internet wel aan te raden. Al is een heel snelle verbinding pas echt nodig als er veel games op het internet worden gespeeld. Kijk vooral naar op welke apparaten en hoe vaak het internet wordt gebruikt.

Tv en telefonie bekijken
Daarnaast is het verstandig om te kijken naar het telefoongebruik. Bel je nog veel met de huistelefoon? Vaak zijn de kosten hiervan niet heel hoog bij een alles-in-1-pakket; waarin je het meest betaalt voor internet. Ook iets om even goed na te gaan is je kijkgedrag als het gaat om de tv. Kijk je zelden tv, maar soms wel eens programma’s terug op websites, dan is een tv-abonnement niet noodzakelijk in jouw geval. Kijk je regelmatig tv, of zelfs dagelijks, dan is het een vanzelfsprekendheid dat je tv afsluit bij je telecomabonnement. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een abonnement voor internet of voor telefonie af te sluiten. Net als dat je alleen internet en tv kunt kiezen, waardoor telefonie niet meegaat in het abonnement. Kortom: tal van mogelijkheden. Welke voor jou het meest voordelig is, hangt heel erg af van het gebruik en verbruik.

Alles in 1
De koning onder de telecomabonnementen is het alles-in-1-pakket. De naam zegt het al; dit pakket bevat alle diensten (tv, telefonie en internet) in één abonnement. Wanneer je een abonnement voor alles in 1 afsluit, heb je beschikking over alle diensten. Het grote voordeel van dit pakket is dat je per saldo goedkoper uit bent. Je neemt weliswaar alle diensten af, ook de dienst(en) die je wellicht aanvankelijk niet nodig dacht te hebben. Hier staat tegenover dat je een relatief voordelige prijs krijgt omdat je alle diensten afneemt. Zo kan het voorkomen dat abonnementen met enkel internet of enkel tv en internet, duurder kunnen uitvallen dan het complete pakket waarbij je alle diensten hebt. Daarnaast is het handig om alle diensten in een abonnement te hebben, omdat je zo maar één keer alles hoeft te regelen. Controleer daarom altijd goed wat de voordeligste optie voor jou zal zijn en sluit andere abonnementen niet uit.

Enkel internet?
Telecomaanbieders hebben veel verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Je kunt bij de meeste aanbieders de voor jouw geldende ‘krenten uit de pap’ kiezen. Als je veel internet gebruikt, maar weinig of geen gebruikmaakt van tv of telefonie, kun je je beperken tot een internetabonnement bij een aanbieder naar keuze. Het enige wat je hierbij in acht moet nemen is de snelheid. Vaak geldt het volgende: doe je eigenlijk niet meer dan een beetje surfen op het net en het sturen van e-mails, en dit je maar met één apparaat tegelijk op internet? Dan voldoet een abonnement met minder dan 20Mb/s (de snelheid van het internet wordt aangegeven met Mb/s). Kijk je video’s, download je soms wat en gebruik je internet op meerdere apparaten tegelijk? Dan heb je 20 tot 50 Mb/s nodig. Game je daarbij ook op het internet? Dan moet je al snel denken aan een snelheid boven de 50 Mb/s.

Tv en telefoon
Gebruik je nooit internet, maar kijk je eigenlijk enkel tv en/of bel je regelmatig? Dan sluit je in dit geval ook enkel af wat je nodig hebt. Bij een tv-abonnement kun je meestal kiezen uit meerdere zenderpakketten. Zo zijn er speciale filmkanalen beschikbaar die tegen meerprijs toegankelijk kunnen worden gemaakt. Maar ook sportkanalen om live alle belangrijke sportevenementen te kunnen volgen. En wellicht is het standaardpakket goed genoeg. Kies in elk geval altijd enkel wat jij kijkt. Op deze manier betaal je dus enkel voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt. Wil je ook een telefoonabonnement? Dan moet je deze los afsluiten. Abonnementen voor tv en telefonie samen zijn er niet. Kijk dan goed naar hoeveel belminuten je nodig hebt, of dat je wilt betalen voor verbruik.

Conclusie?
Kijk naar welke diensten je wilt gebruiken en hoe veel je daarvan nodig hebt. Bekijk vervolgens ook eventueel andere uitgebreidere combinaties, om te zien of die niet toevallig voordeliger zijn.