Kan ik mijn auto zomaar uitlenen aan vrienden en familie?

Redacteur 23 mei 2018
Kan ik mijn auto zomaar uitlenen aan vrienden en familie?

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Dochter of zoonlief vraagt of de auto even meegenomen mag worden. Een ritje naar de stad, of even snel een boodschap doen. Je geeft je auto waarschijnlijk zonder zorgen mee. Maar mag je jouw auto zomaar uitlenen aan je partner, je kleindochter of de buurman? Moet kunnen, zou je denken. Maar wat als er een ongeval plaatsvindt? Is de WA-autoverzekering wel voldoende om de eventuele schade te dekken? En hoe zit het met de schadevrije jaren; gaan deze van jouw polis, of van die van de bestuurder? Alle antwoorden, vind je hier.

Hier moet je op letten

Er zijn een aantal zaken waar je even goed over na moet denken voordat je de auto uitleent. Is de tijdelijke bestuurder in bezit van een geldig rijbewijs? Dan ben je niet verplicht om je verzekeraar op voorhand op de hoogte te brengen. Maar dit is alleen het geval wanneer de auto op onregelmatige basis uitgeleend wordt en de bestuurder ouder is dan 26 jaar. Daarbij is het nooit onverstandig om, indien het om een nieuw voertuig gaat, een uitgebreide autoverzekering in overweging te nemen. Zeker wanneer het bijvoorbeeld gaat om een gloednieuwe Mercedes uit 2017.

Wat in geval van pech?

Wanneer een ongeval door de andere partij veroorzaakt wordt, dekt de WA-autoverzekering van de tegenpartij de schade. Ook eventuele letselschade in het geval van gewonden wordt door de tegenpartij gedekt.

Een schademelding heeft natuurlijk wel gevolgen voor je no-claim korting. Dit geldt wanneer je de schade zelf veroorzaakt, maar ook wanneer de auto uitgeleend wordt en schade oploopt. Misschien de volgende keer toch beter gewoon lekker de fiets pakken.

Regelmatig uitlenen van je auto

Rijdt jullie zoon of dochter vaker in de auto? Dan is het verstandig dit even te melden aan de verzekeraar. In dit geval kan het namelijk zomaar zijn dat de andere bestuurder opgenomen kan worden in de verzekeringspolis. Deze wordt dan vermeld als occasionele bestuurder en is hierdoor gedekt onder jouw verzekering.