Op 12 mei 2018 organiseren Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum Texel samen met VVV Texel en partners voor het tweede jaar de Texel Big Day. Vijftien teams van vogelaars gaan die dag de strijd met elkaar aan om in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te ontdekken. Dit allemaal om geld in te zamelen voor het goede doel: de bescherming van de huiszwaluw op Texel. Het weekend vormt de officiële aftrap van de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018.

Vogelparadijs: 380 vogelsoorten op 460km²

Het 24 uur non-stop vogelen vindt plaats midden in de natuur van het eiland. “Als je aan Texel denkt, dan denk je aan de prachtige natuur en bijzondere vogels”, vertelt Charlotte Biskop, boswachter van Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Duinen van Texel. “Op het eiland komen 380 vogelsoorten voor en dat maakt Texel de meest vogelrijke gemeente van Nederland. De variatie in het landschap maakt het Waddeneiland aantrekkelijk voor broedvogels. Ze profiteren van het wad, de natte duinvalleien, het bos en de polders. Kortom: Texel is een feest voor iedere vogelliefhebber!”

Jaar van de Huiszwaluw

De deelnemende teams verplaatsen zich per e-bike over het eiland en proberen zo het record van 2017, dat staat op 149 vogelsoorten, te verbreken. Daarmee wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Dit jaar heeft Texel Big Day ervoor gekozen om de huiszwaluw, door Sovon en Vogelbescherming Nederland benoemd tot vogelsoort van 2018, te ondersteunen. In de afgelopen 40 jaar is de Nederlandse populatie huiszwaluwen met 70% afgenomen. Met het opgehaalde geld zorgt Stichting Texel Vogeleiland voor goede voorlichting over de huiszwaluw en maatregelen om de huiszwaluw op Texel een handje te helpen, zoals het creëren en behouden van nestgelegenheid.

Niet alleen voor doorgewinterde vogelaars

De Texel Big Day is niet alleen voor fanatieke vogelaars weggelegd. Tijdens de eerste, succesvolle editie van Texel Big Day in 2017 streden 8 teams tegen elkaar. Dit jaar zijn dat er al bijna tweemaal zoveel. De sfeer op de dag zelf, kameraadschap tussen vogelaars en de bijdrage aan het goede doel zijn redenen voor deelnemers om (weer) mee te doen. “Op deze manier vogels kijken is leuk en spannend,” aldus initiatiefnemer Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel. “Je zit niet uren achter een struik verborgen in de hoop dat je wat ziet, maar gaat actief op zoek en je bent heerlijk buiten in de natuur. En natuurlijk hoef je niet perse de volledige 24 uur actief te zijn, even je slaap pakken en eten hoort er natuurlijk ook bij.”

Over Texel Big Day

De Texel Big Day is een initiatief van het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. De 24-uurs race wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival op 12 en 13 mei 2018 en de Nationale Vogelweek van 12 t/m 20 mei 2018. Het gehele weekend staat Texel in het teken van vogels kijken. Op verschillende vogelkijkpunten staan vrijwilligers met telescopen klaar om over de vogels en het gebied te vertellen en vanaf het Vogelinformatiecentrum vertrekken vogelexcursies.

Kijk voor aanmelden op Texel Big Day en meer informatie over het Wadden Vogelfestival.

Foto: Marc Plomp

Redacteuren

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor de dagje uit of weekendje weg te geven.

Comments are closed.