De Elberadweg is een absolute klassieker onder de fietsroutes. Al meerdere keren is de route uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland. Ruim 1200 kilometer lang loopt deze fietsroute langs de rivier de Elbe, die ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en uitmondt in de Noordzee bij Cuxhaven. De Elbe stroomt door schitterende natuurgebieden en langs levendige steden als Maagdenburg, Dresden en Hamburg. Fietsen over de Elberadweg kan op talrijke manieren; van noord naar zuid, van zuid naar noord, zowel langs de linker als de rechter oever van de rivier. Onderweg ontdekt u mooie bezienswaardigheden en talrijke fietsvriendelijke accommodaties.

Van Cuxhaven naar Tsjechië: ruim 1200 kilometer langs de Elbe
De totale route van de Elberadweg is 1270 kilometer. Daarbij is de route aan weerskanten van de Elbe te fietsen, dus eigenlijk is de route goed voor ruim 2500 kilometer fietsplezier. Uiteraard is niet iedereen op zoek naar een lange fietsvakantie; ook voor een korte vakantie of een weekendje fietsen is de Elberadweg geschikt. Of zelfs voor een actief uitstapje tijdens uw stedentrip, naar bijvoorbeeld Dresden, Praag of Hamburg, is fietsen langs Elbe een mooie afwisseling.

De Elberadweg bestaat uit verschillende deeltrajecten en etappes. U bepaalt dus zelf hoeveel kilometer u van de totale route wilt afleggen. De route loopt continu langs de rivier en op veel verschillende punten brengt een pont of een brug u naar de andere kant van de Elbe. Hierdoor kunt u makkelijk terug fietsen naar uw hotel of camping zonder twee keer hetzelfde traject af te hoeven leggen.

Cultuur en natuur langs de Elberadweg
Onderweg valt er van alles te beleven. Het noordelijke traject, tussen Cuxhaven en Wittenberg, wordt gekenmerkt door hoge dijken, uitgestrekte boomgaarden, een hoop scheepsverkeer en prachtige oude Hanzesteden, zoals de inmiddels bruisende wereldstad Hamburg. Ook kleinere havenstadjes als Stade en Domitz zijn een bezoekje waard.

Het middenstuk, van Wittenberg naar Dessau, loopt langs een hoop historische schoonheden zoals de Ottostad Maagdenburg, de stadsmuur van Tangermünde en het oudste kuuroord van Duitsland, Bad Salzelmen.

Met het zuidelijke traject wordt het laatste traject door Duitsland bedoeld. Deze loopt van Dessau naar de Tsjechische grens, waarbij u onderweg een bezoek kunt brengen aan het schitterende Dresden. Het laatste Duitse stuk loopt door de Sächsische Schweiz: een prachtig stuk natuur in de deelstaat Saksen met romantische rotsformaties, ruige ravijnen en spannende uitzichten.

Het Tsjechische deeltraject van de Elberadweg is goed voor 370 kilometer door een afwisselend stuk natuur langs een hoop culturele bezienswaardigheden. Een aanrader is de oude wijnstad Melník, waar tevens de Elbe en de Moldau samenkomen. Vanaf hier kunt u via de Moldauroute verder fietsen naar Praag.

Elberadweg -route
Elberadweg -route

Comfortabel onderweg met de Elberadweg
Er is nauwelijks een fietsroute in Duitsland die uw fietsvakantie zo comfortabel maakt als de Elberadweg. De route is uitstekend bewegwijzerd en natuurlijk kunt u vooraf de routegegevens downloaden via onze website.

Daarnaast is de route vrijwel continu vlak, wat het fietsen aantrekkelijk maakt. Omdat u de rivier de Elbe volgt en dus altijd door het dal fietst, hoeft u ook in de heuvelachtige gebieden nauwelijks hellingen te trotseren.

Veel mensen leggen de trajecten met een e-bike af. Geen e-bike? Geen probleem: u kunt deze huren bij een van de talrijke verhuurpunten onderweg.

Ook fietsen met een hoop bagage is bij ons niet nodig. De vele fietsvriendelijke accommodaties langs de route bieden op afspraak bagagetransfer aan. Ook zijn er een groot aantal (Nederlandse) touroperators die reizen rondom de Elberadweg aanbieden waarbij bagagetransfer is inbegrepen.

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar meer informatie? Via onze site fietsen-elbe kunt u gratis ons handboek aanvragen, vol informatie over accommodaties onderweg en handige kaarten van etappes vanaf 30 kilometer.

Redacteuren

Comments are closed.