5 tips om veilig de weg op te gaan in de winter

Redacteur 30 januari 2018
5 tips om veilig de weg op te gaan in de winter

Je kan er niet omheen; het huidige weer maakt het steeds lastiger om met de auto de deur uit te gaan. Hevige wind, stort- en sneeuwbuien maken het niet gemakkelijker. Veiligheid op de weg is niet alleen in het belang van jezelf, maar ook van alle andere weggebruikers om je heen. Met deze 5 tips ga je veilig en met een gerust gevoel de weg op in de winter.

1. Rijstijl

Om ongelukken te vermijden pas je natuurlijk je rijstijl aan. Trek bijvoorbeeld rustig op. Wanneer je rustig optrekt hebben je banden meer grip. Zeker bij gladheid kan te snel optrekken slippende banden veroorzaken. Ook rustig sturen voorkomt slippen bij gladheid. Houd twee handen aan het stuur om controle over de auto te behouden. Probeer ook de remmen zo min mogelijk te gebruiken. Neem gas terug en laat de auto langzaam uitrijden.

2. Verzekeren

Een van de belangrijkste zaken is een goede verzekering. Je kan nog zo goed voorbereid zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. En kan zelfs de beste bestuurder overkomen. Controleer de dekking bij je verzekering. En ga na wat je belangrijk vindt. Zo biedt bijvoorbeeld Centraal Beheer vaak gratis vervangend vervoer wanneer de reparatie wordt uitgevoerd door een garage uit hun netwerk. Natuurlijk hartstikke handig wanneer je de auto eigenlijk niet kunt missen.

3.Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk, zorg dat je voorbereid de weg op gaat! Zorg voor voldoende water, een opgeladen mobiele telefoon, dekens en een eerste hulp kit in de auto. Een stuk karton in de kofferbak kan hulp bieden bij vast geslipte banden.

voorbereiding

4. Winterbanden

Wissel die gladde zomerbandjes in de winter om voor stevige winterbanden. Winterbanden hebben meer grip dan de ‘gewone’ banden. Zorg ook altijd voor een goede bandenspanning. De banden mogen niet te slap zijn, maar ook zeker niet te hard. De juiste bandenspanning staat aangegeven in het handboek van je auto. In de meeste gevallen is dit rond de 2.2 Bar.

5. Eigen verantwoording

Denk goed na voordat je de weg opgaat. Houd weersverwachtingen in de gaten en schat zelf in wanneer de wegen veilig genoeg zijn. Is het niet belangrijk? Blijf dan lekker binnen, het is het risico op een ongeluk niet waard. Moet je toch echt de weg op? Zorg dan dat je bovenstaande tips volgt om veilig van A naar B te rijden!