Populairste auto’s voor 65-plussers

Redacteur 28 december 2017
Populairste auto’s voor 65-plussers

De dagen dat senioren enkel op zondag in de auto stapten zijn allang voorbij. 65-plussers worden door het verdwijnen van bushaltes, buurtwinkels en postkantoren gedwongen in de auto te stappen, zeker in dunbevolkte gebieden. Ook zien zij steeds vaker het gemak van een eigen wagen in. Het autogebruik onder senioren is dan ook snel toegenomen. Automerken zien 65-plussers nu eindelijk als een doelgroep en spelen hier goed op in, met vele passende modellen. Bent u op zoek naar een geschikte auto die voldoet aan al uw eisen? Wij helpen u graag een handje.

Compacte buitenmaten en hoge instap staan voorop

Met de jaren gaan we luxe en gemak steeds meer waarderen. We hebben dan ook andere aandachtspunten voor de aanschaf van occasions dan jongeren en gezinnen. Vooral de ruimte en (kleinere) afmetingen zijn belangrijk in de keuze in de aanschaf. In tegenstelling tot een gezin hebben 65-plussers nu eenmaal niet zoveel ruimte nodig, zolang de instap maar ruim genoeg is. Daarnaast stuurt een kleinere auto wat lichter, heeft het een kortere draaicirkel en is het daarmee ook makkelijker in te parkeren. Een comfortabele auto is over het algemene dan ook een driedeursauto met grote deuren voor meer instapgemak. Uitgevoerd met een heerlijke comfortabele stoel die uiteraard verstelbaar is de rug goed ondersteund. Een overzichtelijk dashboard en ruim zicht zijn ook belangrijke punten waar de 65-plusser veel waarde aan hecht. Veiligheid staat boven alles en zaken als dimmende binnenspiegel, parkeerhulp en verwarmde buitenspiegels zijn dan ook graag geziene opties bij het aanschaffen van occasions.

Welke automodellen zijn favoriet?

Volgens onder andere de consumentenbond is Volkswagen de onbetwiste nummer één onder de 65-plussers. Het merk Volkswagen wordt vooral geroemd door haar betrouwbaarheid, merkbekendheid en prijs-kwaliteit verhouding. Ook tweedehands Volkswagens kunnen vaak nog jaren mee. Met modellen als de ruime Sharan en de wat kleinere Up heeft het verschillende modellen in verschillende prijsklassen. De consumentenbond deed een test voor de ‘beste seniorenauto’, waarbij ze letten op instapgemak, zitpositie, overzichtelijkheid en gemakkelijke bediening van de auto. De volgende modellen kwamen het beste uit de test:

  • Volkswagen Sharan                       7,5
  • Subaru Forester                              7,4
  • Renault Grand Kangoo                 7,3
  • Mercedes-Benz GLK-klasse         7,2
  • Renault Grand Scénic                    7,1

Andere populaire auto’s onder 65-plussers zijn de Opel Meriva, de Citroën Berlingo Multispace en de Dacia Dokker. Niet alleen bij ouderen zijn deze modellen geliefd maar ook bij mensen met chronische rugpijn en bij stellen met een baby vanwege het gemak van het plaatsen van een kinderzitje. Behalve het feit dat de particuliere autobezitter aan het vergrijzen is, is dit ook letterlijk terug te zien aan de autokleur op de Nederlandse wegen. Ruim veertig procent van de 65-plussers kiest voor een grijze auto bij aanschaf!