Iedereen die in het bezit is van een rijbewijs dient dit om de tien jaar te verlengen. Als je de leeftijd van 75 jaar hebt bereikt moet dit zelfs elke vijf jaar gebeuren! Tevens dien je vanaf 75 jaar ook een medische keuring te ondergaan. Je zult een aantal vragen moeten beantwoorden zodat men kan beoordelen of je nog wel geschikt bent om achter het stuur plaats te nemen. Hoe gaat dat verlengen exact in zijn werk?

Formulieren invullen
Een zogenaamde “eigen verklaring” kan zowel online als ouderwets met pen en papier worden ingevuld. Als je voor de papieren variant kiest ga je naar de gemeente om een verklaring te kopen. Aan beide verklaringen zit een bedrag van €32,80 vast. In sommige gemeenten worden de verklaringen ook uitgegeven bij het CBR. Vanaf de leeftijd van 75 jaar dient er ook een geneeskundig verslag te worden ingeleverd. Als je alleen gebruikt maakt van een bromfiets is een medische keuring niet nodig.

Wacht niet tot het laatste moment!
De gehele procedure kan wel vier maanden in beslag nemen! Wacht dus niet tot het laatste moment. Het RDW stuurt vier maanden van te voren een brief ter herinnering. Toch is het verstandig de aanvraag. Dan ben je zeker op tijd.

Het formulier invullen
Je dient tien vragen te beantwoorden. Deze gaan bijvoorbeeld of eventuele lichamelijke klachten zoals duizeligheid en het gebruik van de ledematen. Alle vragen dien je eerlijk in te vullen. Vervolgens ga je met het formulier naar een arts. De eigen huisarts komt niet in aanmerking, het moet namelijk gaan om een onafhankelijke arts. De arts zal een onderzoek doen om te kijken of je gezondheid het toelaat om nog te rijden. Vervolgens maakt hij een verslag. Het verslag moet samen met de vragenlijst opgestuurd worden naar het CBR te Rijswijk.

Het aanpassen van je verzekering
Wellicht voel je je prettiger bij een autoverzekering met een hogere dekking. Voor mensen die 65 jaar of ouder zijn is het niet altijd verstandig om te switchen van verzekering. Sommige verzekeraars vragen meer premie of weigeren ouderen als verzekerde! Uit onderzoek blijkt dat ouderen gemiddeld vaker schade veroorzaken. Dat is de reden van de premiestijging en/of weigering. Gelukkig maken niet alle verzekeraars onderscheid. Delta Lloyd, Bruns ten Brink en Onna-onna zijn hier enkele voorbeelden van. Vergelijkingssites kunnen hierin een helpende hand bieden. Hier kan je autoverzekeringen vergelijken op basis van je leeftijd, postcode en schadevrije jaren. Zo zie je het snelst waar je het goedkoopste uit bent.

Redacteuren

Comments are closed.