Je zit in de kamer de krant te lezen op je tablet. Het is een mooie zomerdag en het weer is prachtig! Je besluit om buiten in het zonnetje de krant te gaan lezen. Wanneer je buiten zit in de tuin, valt het internet ineens weg en kun je niet verder met het doorlezen van het nieuws op de tablet. Op zo’n moment kan een wifi versterker uitkomst bieden. Maar wat is een wifi versterker en wat kun je ermee?

Wat is Wifi?

Toen het internet werd geïntroduceerd, werd alles aangelegd met kabels. Het gebruik van kabels is erg betrouwbaar en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. In de loop van de tijd vonden veel mensen de kabels maar vervelend worden. Ze zijn niet erg handig, wanneer je bijvoorbeeld aan de andere kant van het huis – meters verderop dus – wil internetten op je laptop. Sommige mensen willen ook geen grote bundel kabels door het huis trekken, omdat ze dit minder mooi vinden. Daarom is Wifi geïntroduceerd. Wifi is een signaal, dat verzonden wordt vanuit het kastje van jouw internetprovider (ook wel een ‘modem’ genoemd), zoals KPN of Ziggo. Dit signaal zorgt ervoor dat je draadloos kan internetten, zonder kabels. Niet alleen een laptop kan hiervan gebruikmaken, maar ook smartphones, tablets en spelcomputers.

Wat is een Wifi versterker?

Nu je weet wat wifi inhoudt, is het tijd om erachter te komen wat een wifi versterker precies is. Wanneer je in de tuin op de tablet op het internet zit en je draadloze signaal niet sterk genoeg is, dan kan het internet wegvallen. Dit betekent vaak dat het apparaat zich te ver van het modem bevindt. Een Wifi versterker is een apparaat dat het signaal van de Wifi kan versterken, versnellen of vergroten. Plaats je dus tussen modem en de tuin een wifi versterker, dan betekent dit vaak dat je gewoon draadloos kan internetten in de tuin en dat je zorgeloos het nieuws kan volgen op ieder apparaat. Dit is niet alleen een oplossing voor in de tuin, maar voor elke locatie waarbij de afstand tussen het modem en het apparaat te groot is. De zolder is hier ook een goed voorbeeld van evenals de garage.

Wat is een Wifi router?

Naast een Wifi versterker is er ook een Wifi router. Dit is een apparaat waarbij een router en een antenne voor het draadloos signaal zijn gecombineerd. Een router is een apparaat waarbij je meerdere internetverbindingen kan combineren. Wifi routers hebben meestal een aantal punten (connectoren) waar kabels in gestoken kunnen worden, voor een antenne voor het zenden van draadloze signalen en eentje waarmee je hem kan verbinden met het modem. Met een wifi router heb je dus eigenlijk een soort tweede modem in huis waar je computers mee kan verbinden.

Groter bereik

Een Wifi repeater kan dus een wifi signaal versterken. Dit is een groot voordeel voor degene die in verschillende kamers van het huis gebruik willen maken van het internet en geen zin hebben in lange kabels. Het nadeel van deze kabels is ook dat er soms een monteur langs moet komen om ze aan te leggen. Vaak brengt dit kosten met zich mee, omdat er meestal door internetproviders alleen wordt geadviseerd om een wifi versterker aan te schaffen maar de kosten voor een monteur niet vergoeden. Een Wifi repeater is gelukkig eenvoudig te installeren. Je stopt hem simpelweg in het stopcontact, het apparaat stelt zichzelf in en je hebt een groter bereik van het draadloze signaal.

Hogere downloadsnelheid

Wie graag filmpjes op YouTube kijkt, loopt soms tegen het probleem aan dat het veel tijd kost totdat de filmpjes geladen zijn. Het probleem is meestal dat het internetsignaal niet sterk genoeg is of een te lage snelheid van het internet. Wanneer je te maken hebt met een standaard lage snelheid, is een mogelijke oplossing om jouw internetprovider te vragen om de snelheid te verhogen. Wanneer het probleem ligt bij de sterkte van het internetsignaal, dan kan een wifi repeater een echte uitkomst zijn. Dit zorgt namelijk voor een veel snellere downloadsnelheid, zodat jij de filmpjes kan bewonderen zonder dat het veel te lang duurt.

Stabiliteit

Soms kan het zijn dat de Wifi vaak wegvalt of erg traag is. In sommige gevallen kan het probleem in het modem zitten. Het simpelweg resetten van het modem kan al een oplossing zijn. Wanneer dit niet helpt, dan kun je contact opnemen met jouw internetprovider. Meestal ligt het niet aan het modem, maar aan de stabiliteit van het draadloze signaal. Een wifi versterker kan dan uitkomst bieden. Deze kan het wifi signaal versterken. Daarbij zijn de kosten van een wifi versterker relatief laag en is het een eenvoudige oplossing om van de slechte draadloze verbinding af te zijn.

Koop een wifi versterker die past bij jouw router

Een nadeel van een wifi versterker is dat er vele soorten en maten zijn. Iedere wifi versterker is bedoeld voor een bepaald soort verbinding. Let dus goed op dat je een wifi versterker koopt die kan koppelen met jouw router of modem. Hiervoor kun je jouw internetprovider benaderen om meer uitleg en advies te geven. De meeste merken bieden verschillende types aan, denk bijvoorbeeld eens aan een TP-Link wifiversterker. Verder kan een wifi versterker maar een ding tegelijk: het draadloze signaal ontvangen óf verzenden. Soms kan het internetsignaal hierdoor minder stabiel worden of juist trager! Een wifi versterker kan dus – in het ergste geval – ook zorgen voor een minder goede draadloze verbinding in plaats van het signaal te verbeteren. Vraag daarom eerst aan vrienden of familie of je een wifi versterker mag lenen voordat je er permanent een aanschaft. Zo kun je eerst testen of het werkt.

Andere oplossingen

Er zijn dus zowel voor- als nadelen aan wifi versterkers. Heb je geen goed draadloos signaal en heb je geen problemen met het trekken van kabels? Dan is het aanleggen van deze kabels een goed plan. Dit is een stabiele en betrouwbare oplossing voor het wifiprobleem. Heb je in de omgeving veel elektrische apparaten staan, zoals bluetooth-apparaten en magnetrons? Deze kunnen de draadloze verbinding verstoren. Plaats deze daarom zo ver mogelijk van het modem en de wifi versterker vandaan, zodat de Wifi stabieler en sterker blijft.

Conclusie

Niet alleen zorgt een wifi versterker voor een vergroten en versnellen van het draadloze signaal, maar op het moment dat je wifi af en toe wegvalt, dan kan het signaal er ook veel stabieler van worden. Het is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Een wifi versterker is een eenmalige investering die veel irritatie weg kan nemen. Zo kunt u met een gerust hart in de tuin het nieuws blijven lezen op de tablet.

 

Redacteuren

Comments are closed.