Stel dat je nu een auto gaat kopen. Kies je dan voor een tweedehands auto of een nieuw exemplaar? Als je boven de 40 jaar bent, is de kans groot dat je voorkeur uitgaat naar een nieuwe auto. Dat blijkt uit onderzoek van Independer onder haar klanten in de periode 1 januari t/m 31 juli 2017. De meest populaire nieuwe auto is de Renault Clio. Op nummer 2 staat de Kia Picanto en de top 3 wordt afgemaakt door de Renault Captur.

Mensen boven de 40 jaar kopen vaker een gloednieuwe auto
Bij het kopen van een andere auto zijn het vaak mensen boven de 40 jaar die voor een nieuwe auto kiezen. Van de bestuurders tussen de 41 en 70 jaar koos 4,7% voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit percentage slechts 1,5%. Mensen boven de 40 jaar kiezen dus meer dan drie keer vaker voor een gloednieuwe auto.

Waarom mensen boven de 40 een nieuwe auto kopen
Waarom gaan bestuurders tussen de 41 en 70 jaar vaker voor een nieuwe auto dan mensen onder de 40? Dit heeft verschillende redenen:

  • Een nieuwe auto vraagt minder onderhoud en is meestal zuiniger in gebruik dan een tweedehands auto. Dit neemt onzekerheid weg en zorgt voor lagere vaste lasten. Het lijkt erop dat mensen boven de 40 deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan veertigminners.
  • Mensen van boven de 40 verdienen over het algemeen meer dan ze tien jaar daarvoor deden en zijn vaak meer vermogend. Daarbij is het een periode waarin eventuele kinderen het huis uitgaan en de maandelijkse vasten dalen. Een nieuwe auto wordt dan vaak gezien als een goede investering.
  • 41- tot 70-jarigen hebben vaak meerdere schadevrije jaren opgebouwd, waardoor zij per maand minder premie betalen voor hun autoverzekering. Deze besparing steken zij vervolgens in de aanschaf van een nieuwe auto.

De top 5 nieuwe auto’s
Het is dus duidelijk dat veertigplussers de voorkeur geven aan een nieuwe auto. Maar voor welke auto kiezen ze dan? Dit zijn de meest populaire nieuwe auto’s onder bestuurders van 41 tot 70 jaar:

  1. Renault Clio
  2. Kia Picanto
  3. Renault Captur
  4. Fiat 500
  5. Ford Fiesta

Bij mensen onder de 40 jaar staan naast de Renault Clio, Kia Picanto en Ford Fiesta, de Seat Ibiza en Volkswagen Polo in de top 5.

Past je autoverzekering nog bij je?
Het klinkt als een gekke vraag, maar zelfs als je geen nieuwe auto koopt is het slim om je autoverzekering regelmatig tegen het licht te houden. Want als je leven verandert, verandert de dekking van je autoverzekering helaas niet automatisch met je mee. Rijd je sinds kort met (klein)kinderen op de achterbank? Ben je gestopt met werken waardoor je minder kilometers rijdt? Of misschien maak je juist meer kilometers omdat je een andere baan hebt. In al deze gevallen het belangrijk om te kijken of je nog de juiste dekking hebt tegen de beste prijs.

Hoe maak je een goede vergelijking van autoverzekeringen?
Het is waarschijnlijk niet iets wat je graag doet op een vrij moment, maar gelukkig is het heel makkelijk om autoverzekeringen te vergelijken. Bij Independer zie je binnen een paar minuten welke autoverzekering het best bij je past. Houd hierbij rekening met onderstaande tips:

1. De dekking die bij je past
Er zijn verschillende autoverzekeringen met andere type dekkingen. Niet elke verzekering past even goed bij je (nieuwe) auto en jouw leven. Bij Independer kun je van 50 verzekeraars 75 autoverzekeringen met elkaar vergelijken die voldoen aan jouw wensen. En als je wilt, kun je ook meteen afsluiten.

2. Wat is de ingangsdatum van de autoverzekering?
Voordat je de auto op je naam zet, moet je nieuwe autoverzekering zijn ingegaan. Het is daarom verstandig om de verzekering af te sluiten vóórdat je je nieuwe auto ophaalt.

3. Autoverzekering met nieuwwaarderegeling
Voor een nieuwe auto kan de nieuwwaarderegeling interessant zijn. Hiermee krijg je de volledige nieuwwaarde vergoed bij total loss of diefstal in de eerste 3 jaar nadat je de auto hebt gekocht. Als je bij Independer een vergelijking van autoverzekeringen maakt, kun je onder ‘dekking’ bekijken of de verzekeraar een nieuwwaarderegeling aanbiedt en of deze 1, 2 of 3 jaar geldig is.

4. Voorkom een dubbele pechhulpverzekering
Als je een nieuwe auto koopt, krijg je er van de dealer meestal één of meerdere jaren pechhulp bij. Ga na of dit bij jouw dealer ook zo is, hoe lang deze pechhulpverzekering geldt of wat de dekking inhoudt. Als dit overeenkomt met je wensen, kun je eventuele andere pechhulpverzekeringen stopzetten om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

5. Ingangsdatum autoverzekering
Je nieuwe autoverzekering moet ingaan voordat de auto op je naam staat. Zorg daarom dat je een autoverzekering hebt afgesloten vóórdat je je nieuwe auto ophaalt.

6. Opzeggen oude autoverzekering
Je kunt je autoverzekering stopzetten vanaf het moment dat je je auto hebt verkocht. Veel verzekeraars willen dan het vrijwaringsbewijs ontvangen: het bewijs dat de auto niet meer op je naam staat. Dit bewijs krijg je als je je auto naar de sloop hebt gebracht of hebt verkocht.

Heb je nog een vraag over je autoverzekering? Bij Independer staan meer dan 40 auto-experts voor je klaar die je er graag meer over vertellen. En je kunt hen elke dag bellen op 035 – 626 55 44.

Redacteuren

Comments are closed.