Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zeker als je al wat op leeftijd bent is een beetje trapondersteuning ideaal. Bijvoorbeeld als je even op familiebezoek gaat of gewoon een rondje fietsen. Elektrisch fietsen is toch net wat eenvoudiger. Door het gemak fiets je eerder grote afstanden en je bent toch in beweging. Maar er gaat wel het een en ander veranderen.

Voordelen elektrisch fietsen

Voor degene die nog geen elektrische fiets gebruiken, noemen we nog even een paar voorbeelden. De trapondersteuning maakt fietsen licht en eenvoudig, ook tegen de wind in. Je kunt veel makkelijker lange afstanden afleggen. Het is milieuvriendelijker dan een scooter of brommer. Terwijl het gebrek aan laadpunten eerst een nadeel was, zijn er inmiddels voldoende laadpunten in Nederland. Maar de regels zijn veranderd, dus is elektrisch fietsen nog wel zo gunstig/voordelig?

Nieuwe regels

Heb je een ‘gewone’ elektrische fiets waarmee je tot 25 km/uur trapondersteuning hebt? Dan verandert er niets. Maar voor de gebruikers van speed-pedelec fietsen verandert er wel wat. Sinds 1 juli 2017 wordt de speed-pedelec gezien als een bromfiets. Dus moet je een bromfietsverzekering afsluiten. Daarnaast mag je niet meer op het fietspad rijden. Dit heeft nogal impact op het fietsgedrag. Net als een landbouwvoertuig en bromfiets moet je dus op de weg tussen de auto’s gaan rijden. De eerder ingevoerde helmplicht blijft van kracht.

Veiligheid fietsers

Vanwege de snelheid van de speed-pedelecs is deze nieuwe regelgeving bepaald voor de veiligheid van de fietser. Maar als jij opeens met je fiets over een 60 km/uur weg moet rijden is dat dan veiliger? Ten eerste kun je de snelheid niet halen. Dat maakt het niet veiliger t.o.v. het achteropkomende verkeer. De kans op onveilige inhaalmanoeuvres wordt alleen maar groter. En automobilisten moeten ook maar net zien dat je op een snelle elektrische fiets rijdt. Het is dus de vraag of de snelheid (of het gebrek daaraan) en de irritaties van de medeweggebruikers niet tot onveilige situaties gaat leiden.

Verzekering afsluiten

Het is in ieder geval geen overbodige luxe om een verzekering af te sluiten. Omdat je speed-pedelec onder de categorie bromfiets valt, is een kenteken verplicht. En een gekentekend voertuig is verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Afhankelijk van de dekking keert de verzekeraar de schade aan jouw elektrische fiets uit. Bij een uitgebreide dekking keert men de schade bij een ongeval uit. Neem daarom ook een schadeformulier mee. Zonder dit formulier maak je veel minder kans bij de verzekering.

 Elektrisch fietsen is een milieuvriendelijk vervoermiddel. Als meer forenzen de fiets zouden pakken draagt dit bij aan de oplossing van het fileprobleem. Maar door de nieuwe wetgeving is het minder veilig dan gedacht. En een verzekering is verplicht.

Redacteuren

Comments are closed.