Beginnen met beleggen kan op iedere leeftijd

Patricia 9 augustus 2017
Beginnen met beleggen kan op iedere leeftijd

Je bent nooit te oud om te beleggen, laten we dat voorop stellen! Effecten kun je kopen en verkopen wanneer je maar wilt, ongeacht je leeftijd. En met onze leeftijd heb je wellicht net wat meer ervaring en wijsheid om weloverwogen beslissingen te maken. Zit je eraan te denken om te beginnen met beleggen, lees dan hier de 3 beginner tips om goed van start te gaan: geef van begin af aan hoeveel je opzij zou willen en kunnen zetten, voor hoe lang en hoeveel risico je wilt nemen.

Hoeveel zet je opzij
Bepaal van te voren met hoeveel geld je wilt beleggen en stap daar niet vanaf. Dit bedrag kun je vastzetten bij de (online) broker met een beleggingsrekening om zo niet het risico te lopen meer te gaan beleggen. Kies daarnaast altijd beleggingsproducten, ook wel effecten, die bij je passen. Stort je niet zomaar in de eerste de beste aandelen of obligaties, maar doe vooral eerst goed onderzoek. Belangrijk is daarbij of je een lang of kort termijn wilt beleggen.

 Het is daarbij raadzaam om eerst te oefenen met beleggen. Begrijp de koersfluctuaties bijvoorbeeld door middel van een demo-account bij verschillende online brokers. Hier kun je spelen met nep geld en de koers goed in de gaten houden. Ook is de krant te gebruiken om de koers bij te houden wanneer je niet makkelijk een computer tot je beschikking hebt. Weet wel dat de krant natuurlijk alleen een momentopname van de koers is. Online heb je het voordeel dat je kunt zien dat de koers elke seconde wijzigt.

 Hoe lang wil je beleggen
Je kunt zo lang of kort beleggen als je wilt, maar het is doorgaans effectiever om ongeveer 10 jaar lang door te zetten nadat je goed onderzoek hebt gedaan waarin je wilt beleggen. Wanneer je op langer termijn belegt, hoef je minder snel ongerust te worden wanneer de koers daalt en geef je de koers, en jezelf, ook meer kans te herstellen. Wanneer bijvoorbeeld de koers negatief verandert, kopen beleggers vaak weer effecten in, wanneer die interessant voor ze zijn, waardoor de koers uiteindelijk weer aanzet. Dit bewijst weer dat goed vooronderzoek op beleggingen erg verstandig is. Weet wel dat je op ieder moment je beleggingen kunt verkopen.

 Hoeveel risico wil je nemen
Op langer termijn neem je dus doorgaans minder risico, maar je moet ook van te voren bepalen wat je doel is met beleggen. Als het doel is meer rendement te halen uit beleggingen dan de lage spaarrentes van deze tijd, dan is het raadzaam om het risico laag te houden. Hetzelfde geldt wanneer je binnen enkele jaren met vervroegd pensioen wilt gaan.

 Kies je bijvoorbeeld voor beleggen in aandelen, dan is je risico hoger. Ga je voor obligaties, dan is het risico doorgaans lager. Beide situaties reageren anders op de marktontwikkelingen. Het kan daarom raadzaam zijn om gespreid te beleggen en met zo min mogelijk risico te profiteren van beide situaties. Kort samengevat betekent dit dat aandelen het meest opleveren wanneer het beter gaat met de economie en obligaties doen het juist goed wanneer de economische groei vertraagt en de rente afneemt.

Hopelijk heb je nu iets meer kennis over beleggen, maar weet dat er nog heel veel meer te leren valt. En onthoud: beginnen met beleggen kan op iedere leeftijd!