Een huishoudelijke hulp is voor een ieder welkom. Of u nu een beperking heeft, het lichamelijk niet aankunt om het huishouden te doen of een andere reden, het is hoe dan ook mogelijk. Wilt u iemand inhuren om de huishouding te doen? Lees dan zeker dit stappenplan door.

Betrouwbaarheid

Een betrouwbare hulp is van groot belang. U vertrouw uw huis toe aan een ander en dat moet dan ook goed geregeld zijn. Een huishoudster die zwart betaald wordt, kan zorgen voor problemen. Er is namelijk geen zekerheid dat diegene vervangen wordt tijdens ziekte en als er toch iets gebeurt, heeft u niemand om dit aan te melden. Het beste is dan ook om iemand in te huren bij een schoonmaakbedrijf of een bepaalde vereniging. Op die manier kunt u rekenen op een betrouwbare huishoudelijke hulp.

Het maken van afspraken

Kies er altijd voor om duidelijk afspraken te maken voor de huishoudelijke hulp aan het werk gaat. Kies voor een erkende hulp en spreek van tevoren een aantal zaken door. Denk daarbij aan de dagen en tijdstippen waarop de hulp nodig is, de kosten per uur en op welke manier deze betaald moeten worden, de taken die uitgevoerd moeten worden en het gebruik van de schoonmaakspullen.

De vergoeding

Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO. Als het gaat om het gemak, heeft u hierop geen recht. Als het echter het geval is dat u lichamelijke lasten heeft zoals een beperking en daardoor niet meer zelf bezig kunt zijn met het huishouden, is de kans groot dat dit vergoed zal worden. U kunt dan een afspraak maken met het WMO. Er moet dan een indicatie komen waardoor de huishoudelijke hulp vergoed zal worden. Er wordt dan samen gekeken naar wat er mogelijk is, wat u nodig heeft en wat voor hulp beschikbaar is.

Als het uit gemak is, kies dan altijd voor een reëel bedrag. Voor veel dingen geldt goedkoop is duurkoop, en hierbij is dat ook het geval. Het is hard werken, dus dan is het belangrijk dat daarvoor ook voldoende wordt betaald. Denk aan bedragen tussen de 10 en 20 euro per uur. 15 euro is een zeer redelijke prijs.
Als er geen recht is op een vergoeding, kunt u kiezen tussen natura en PGB (persoonsgebondenbudget). Het PGB-budget kan namelijk vrij worden besteed en dus ook aan een huishoudelijke hulp. Dit is mogelijk door verschillende instanties of personen. Dat kan door de gemeente, maar ook door een bedrijf of een vriend/familielid. Er zijn dus genoeg mogelijkheden als u wel een beperking heeft maar geen huishoudelijke hulp toegewezen krijgt. U kunt dan gebruik maken van het PGB of kiezen voor de mogelijkheid van natura.

Tips aangeleverd door Kruiswerk Achterhoek

Redacteuren

Comments are closed.