Multiroom: De nieuwe populaire speakers

Patricia 12 juni 2017
Multiroom: De nieuwe populaire speakers

Vandaag de dag is er op het gebied van audio van alles mogelijk. Waar we vroeger vaak gewoon een speakerset of een home cinema-set kochten, is er tegenwoordig veel meer om in de gaten te houden als we echt van de beste kwaliteit geluid willen genieten. Multiroom is bijvoorbeeld mateloos populair aan het worden. Geen idee wat dat precies inhoudt? Geen probleem. De experts van SoundStore leggen je graag alles uit over de nieuwste functies.

Met multiroom maak je het mogelijk om eenvoudig muziek af te spelen in verschillende kamers in een woning. Dit kun je doen door gebruik te maken van zogenoemde multiroomspeakers. Die speakers kun je dan in meerdere kamers plaatsen en via een smartphone draadloos bedienen. Ideaal daarbij is dat je zelf kunt kiezen of je in de kamers verschillende muziek met verschillende geluidsniveaus wilt beluisteren, of dat je de speakers in één groep onderbrengt waardoor je op hetzelfde moment in verschillende kamers dezelfde muziek hoort.

Met multiroom is het van groot belang dat de speakers onderling met elkaar communiceren. Alleen op die manier is het mogelijk om muziek synchroon te laten lopen. Die onderlinge communicatie kan via verschillende draadloze technologieën bereikt worden. Als eerst kan wifi gebruikt worden. Deze draadloze internetverbinding loopt gewoon via je thuisnetwerk. Zodra je het apparaat in jouw netwerk plaatst, kun je ermee aan de slag.

Daarnaast begint AirPlay steeds populairder te worden. Dit is de draadloze technologie die Apple hanteert en waarmee je muziekbestanden vanaf een Apple-apparaat via wifi doorstuurt naar multiroom-producten die ook over AirPlay beschikken. Tevens is er nog bluetooth. Ook hiermee kun je via een draadloze verbinding een audio-bestand via jouw smartphone of tablet naar de speaker sturen. In dat geval mag de afstand tussen het mobiele apparaat en de speaker niet te groot zijn.

Als je heel dichtbij staat en de speaker en jouw smartphone beschikken over Near Field Communication (NFC) dan hoef je jouw mobiele apparaat alleen maar tegen de speaker aan te tikken om de muziek af te laten spelen.  Mocht je een multiroom-product willen aanschaffen, doe je er goed aan om in je achterhoofd te houden met welke optie jij de speakers wilt aansturen. Zo kun je de speakers daar ook op sorteren om de keuze weer net wat makkelijker te maken.