Waar u aan moet denken bij het beleggen van uw vermogen

Redacteur 11 mei 2017
Waar u aan moet denken bij het beleggen van uw vermogen

Doordat er vele mogelijkheden zijn om te beleggen, kan het moeilijk zijn om te bepalen wat voor u de beste manier is. U kunt niet alleen investeren in de bekende aandelen, maar u kunt het beleggen ook uitbesteden. Hieronder bespreek ik drie zaken waar u aan moet denken als u overweegt te beginnen met beleggen.

Uw kennis van investeringen

De meest bekende manier van beleggen is het kopen van aandelen. Dit kunt u zelfstandig doen, door zelf te bepalen welke aandelen u wilt aanschaffen, of u kunt dit uitbesteden aan een bank of gespecialiseerde firma. Voor sommigen is het een hobby om uit te zoeken welke bedrijven interessant zijn om in te investeren. Informatie van bedrijven opzoeken kan echter veel tijd en kennis vereisen. Een alternatief is daarom het investeren in een ETF (Exchange-Traded Funds). Dit is een portfolio van aandelen dat het verloop van een index volgt. Omdat dit een beleggingsfonds is dat meerdere bedrijven volgt, is het minder risicovol dan individuele aandelen en hoeft u geen onderzoek te doen naar de prestaties van een specifiek bedrijf. Een ander voordeel is dat deze ETF’s minder risicovol zijn dan aandelen. Een derde mogelijkheid is investeren in obligaties of schuldbewijzen uitgegeven door een bedrijf of overheid. Obligaties zijn ook minder risicovol dan aandelen, hoewel zij niet geheel risicoloos zijn. Ook is het rendement op obligaties doorgaans laag. Investeren in aandelen levert daardoor meestal een hoger rendement op.

Als u de investeringen liever geheel overlaat aan anderen, kunt u ervoor kiezen om uw geld te investeren via een vermogensbeheerder. Deze investeert uw geld volgens uw wensen, wat als voordeel heeft dat u overhoudt voor andere zaken en u niet constant uw investeringen in de gaten hoeft te houden. Vermogensbeheerders hebben daarnaast jarenlange ervaring waardoor zij een diepgaande kennis hebben van investeringsmogelijkheden.

 De termijn en het risico

Ongeacht de manier van beleggen, is het belangrijk om een beslissing te maken over de termijn en het risicoprofiel van de investering. Een risicovolle manier van beleggen kan weliswaar resulteren in een hoog rendement, maar brengt ook het verhoogde risico met zich mee dat een groot deel van het geïnvesteerde vermogen verloren gaat. Als de investering over een lange termijn wordt gedaan, kan een dergelijk verlies worden gecompenseerd en wordt regelmatig alsnog een bovengemiddeld rendement behaald. Ouderen kiezen er echter vaak voor om te investeren in producten die rendement behalen binnen een relatief korte tijd van slechts een aantal jaren. Bij een dergelijke korte investeringshorizon is het verstandig om te kiezen voor een defensief of neutraal risicoprofiel. Hoewel de belegging dan alsnog niet geheel risicoloos is, is de kans dat een deel van de investering verloren gaat veel kleiner dan wanneer u op een risicovolle wijze belegt.

Er zijn nog veel ouderen die bang zijn om te beleggen. Dit kan zijn doordat zij geen ervaring hebben of bang zijn om geld te verliezen. Beleggen kan echter niet alleen een mooi rendement opleveren, maar het kan zelfs uitgroeien tot een hobby. Als u liever een minder actieve rol aanneemt, kunt u altijd nog kiezen om uw geld te laten investeren door uw bank of een vermogensbeheerder. Hoe dan ook is het investeren van uw vermogen een interessante optie die u zeker zou moeten overwegen, en waar u op korte termijn al de vruchten van kunt plukken.