Handig voor ouderen: naambadges

Redacteur 25 april 2017
Handig voor ouderen: naambadges

De zorgindicatie om in aanmerking te komen voor verblijf in een verzorgings- of verpleegtehuis, wordt steeds zwaarder. Hoewel de zorgvraag van deze ouderen steeds groter wordt, moet niet vergeten worden dat menselijk contact erg belangrijk is. Daarom moet het verplegende en verzorgende personeel gemakkelijk en goed herkenbaar zijn. Als zij naambadges dragen met pasfoto, vormt dit een bijvoorbeeld voor senioren met dementie (een steeds vaker voorkomende aandoening) die geen namen en gezichten herkennen een fijn houvast.

Tips voor het ontwerpen van een naambadge in de zorg

Het ontwerp en de bedrukking van een naamplaatje zijn natuurlijk van grote invloed op de leesbaarheid door cliënten. Omdat ouderen vaker slechter zien, wordt een grote badge sterk aangeraden. Cliënten leggen gemakkelijker contact als de naam van de medewerker, en bijvoorbeeld de afdelingsnaam of een afdelingslogo in vergrote tekens zijn afgedrukt. Bij het bedrukken van een naambadge in de zorg is het belangrijk dat deze zelf ontworpen kan worden en aangepast aan de doelgroep.

Naamplaatjes zelf printen en hergebruiken

Steeds vaker zijn zorgcentra onderdeel van een overkoepelende organisatie voor wonen, zorg, en welzijn. Als er meerdere locaties zijn, is het natuurlijk erg gemakkelijk als naamplaatjes gewoon op de locatie gemaakt kunnen worden, in plaats van opgestuurd vanaf de centrale hoofdlocatie. Veel sneller als er voor naamplaatjes voor het personeel een label geprint kan worden, dat hierin geplaatst wordt. Ook erg handig omdat er in de zorg vaak veel scholieren en studenten tijdelijk werkzaam zijn op een locatie door bijvoorbeeld stages, en personeelswisselingen vaak voorkomen. Het is toch zonde om naambadges door een drukker te laten maken, terwijl ze vaak vervangen moeten worden en dus worden weggegooid?

Naambadges ook handig bij extramurale zorg

Om de kosten in de zorgsector niet te hard te laten stijgen, is steeds meer de trend dat ouderen langer en vaker zelfstandig blijven wonen. De zorg en behandelingen worden vervolgens aan huis geleverd. Ook bij deze extramurale zorg is het belangrijk dat zorgverleners die thuis bij de cliënt komen gemakkelijk herkenbaar moeten zijn. Dit is mogelijk door een naambadge ter identificatie te dragen, ook hier met goed zichtbare leestekens en bijvoorbeeld een pasfoto.

Door een naambadge te voorzien van een pasfoto kan deze tevens als identificatiemiddel dienen van personeel bij intramurale zorg, bijvoorbeeld op gesloten afdelingen.