Als je wat ouder wordt, kan het erg gezellig zijn om een hond in huis te nemen. Het liefst een hond die al getraind is, zodat hij zich netjes gedraagt. Een rustige hond, die niet te veel drukte met zich meebrengt. Een goede vriend voor als de dagen eenzaam worden. Een bewaker, die ’s nachts trouw beneden blijft en oppast dat er geen vreemden binnenkomen. Maar als oudere is niet elk ras hiervoor geschikt. Neem bijvoorbeeld een jonge husky: een drukteschopper eersteklas die minimaal 10 kilometer per dag moet kunnen lopen. Niet ideaal dus. Wij maakten een top 8 van geschikte hondenrassen voor senioren.

1. King Charles Spaniël

Deze kleine spaniël is een echte lieverd. Het is een knuffelhond die dol is op gezelschap en zich gemakkelijk aan iemand hecht. Ook is de hond gemakkelijk te trainen en volgt hij graag commando’s op. De hond heeft relatief weinig beweging nodig en is tevreden met korte wandelingen.

2. Engelse Buldog

Hoewel deze hond vrij groot is, is hij over het algemeen ook vrij lui. En dat betekent: een lieve, rustige hond die uren kan doorbrengen bij zijn baasje. Ben je zelf wat actiever en neem je de hond veel mee uit, dan zal de hond vanzelf ook fitter en actiever worden.

3. Border Collie

De Border Collie is natuurlijk bekend van Lassie. Deze rustige hond is heel gemakkelijk in de omgang en al tevreden als hij regelmatig uitgelaten wordt. Hij heeft wel een lange vacht, die regelmatig geborsteld moet worden.

4. Berner Sennen

Om nog even bij de grote honden te blijven: de Berner Sennen is geen klein hondje. Maar hij is wel lief en heeft een zacht karakter. Hoewel de jonge Berner Sennen wat speels kan zijn, is de volwassen hond rustig en geduldig.

5. Shih Tzu

Dit kleine hondje is een koppig klein beestje. Niet bijzonder goed in luisteren naar commando’s, maar wel een lief schoothondje. Omdat het ras zo klein blijft, zorgt het hondje niet snel voor problemen op straat.

6. Beagle

De Beagle blijft ook vrij klein. De hond is liever lui dan moe, maar heeft altijd zin om even een blokje om te gaan. Door de korte vacht, heeft de hond weinig verzorging nodig. Al is een lekkere aaibeurt altijd goed natuurlijk.

7. ChowChow

Oké, hij ziet er niet echt uit als een waakhond. Toch is de Chowchow wel behoorlijk waaks. Hij hecht zich meestal aan één iemand, die hij dan de rest van zijn leven trouw zal blijven. Vaak is dat degene die hem voert en verzorgt.

8. Pekinees

Het Pekineesje is een klein schoothondje, maar het is absoluut geen keffer. Mits ze goed zijn opgevoed zal je deze hond maar weinig horen blaffen. Hoewel spelletjes altijd leuk zijn, is het een rustig hondje met een goed karakter.

Voer en verzorging van een hond

Als senior zit je meestal niet te wachten op veel extra werk van een hond. Deze hondenrassen hebben variërende vachtlengtes, dus zal de ene hond wat meer geborsteld moeten worden dan de andere. Er zijn kleine hondjes bij, maar ook middelgrote en grote honden. Echter, als je op de goede plaats het voer voor de hond bestelt, hoeft een grote hond niet veel duurder te zijn dan een kleine. Hier vind je bijvoorbeeld voordelig hondenvoer, waardoor een grote hond ook niet duur is in onderhoud en verzorging.

Een hond is voor senioren een echte vriend. Samen kun je de tijd door komen. Een simpele aai of een knuffel en je hond is je dankbaar. Bovendien kan een waakse hond, zoals de ChowChow, je ook een veiliger gevoel geven in de lange avonden waarop je alleen thuis bent. Met een hond haal je gezelligheid en veiligheid in huis. En bovendien is een hond natuurlijk ook een perfect gespreksonderwerp als je aan het wandelen bent…

Redacteuren

Write A Comment