Gaat u met de caravan op vakantie? Dan is het goed om even stil te staan bij alle voorbereidingen die de caravan met zich meebrengt. Met een goede voorbereiding kunt u veel onverwachte problemen en verrassingen voorkomen.

Check enkele dagen voor vertrek
Het is belangrijk om de volgende punten uiterlijk enkele dagen voor vertrek te controleren:

 • Controleer de bandenspanning van de caravan: U moet de bandenspanning van uw caravan in koude toestand controleren. De bandenspanning van een caravan hoort vaak tussen de 3,5-4 bar te liggen. De exacte bandenspanning van uw caravan kunt u vinden in het instructieboekje van uw caravan. Denkt u er ook aan om de spanning van de reserveband te controleren!
 • Controleer het beladen gewicht van uw caravan: Bij een caravan is het belangrijk dat het maximale toegestane gewicht van de volgeladen caravan niet boven het maximum uitkomt. U kunt het exacte gewicht van uw caravan vinden in het instructieboekje van uw auto en caravan.
 • Controleer de toegestane kogeldruk: De maximale kogeldruk van de trekhaak staat op het plaatsje van uw trekhaak of op  aanvullingsblad van uw kenteken. U kunt de kogeldruk meten met een kogeldrukweger, deze zijn te koop bij een kampeershop. Door een maximale kogeldruk te hebben heeft u bij een grote caravan een betere stabiliteit.

De check voor vertrek
Het is belangrijk om de volgende punten vlak voor vertrek te controleren:

 • Heeft u alle ramen, kastjes, laden enz. goed dichtgedaan?
 • Staan de spiegels in de goede stand? En zitten ze goed vast?
 • Heeft u het neuswiel volledig opgedraaid en zit hij goed vast?
 • Staat alles vast, zodat er niets kan verschuiven?
 • Heeft u de koppeling goed vergrendelt aan de trekhaak en heeft u de handrembreekkabel goed bevestigd?
 • Zijn alle pootjes goed ingedraaid?
 • Controleer alle verlichting? En zit de 12-volt stekker goed aangesloten?
 • Heeft u de handrem van de caravan eraf gehaald

Ik wens u een hele goede reis en een fijne vakantie!

 

 

Redacteuren

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor de dagje uit of weekendje weg te geven.

Write A Comment