Sinterklaas en Kerst staan voor de deur en iedereen is druk met cadeaus kopen. Om tijd te besparen maken velen gebruik van online shops om hun cadeaus eenvoudig en snel te laten bezorgen. Hoewel veel mensen tegenwoordig online shoppen moeten we niet vergeten dat dit nieuwe koopgedrag gepaard gaat met risico’s. In dit artikel geven we tips om veilig online te shoppen.

 • Maak gebruik van vertrouwde webwinkels
  Maak liever gebruik van gerenommeerde webwinkels zoals Bol.com, Wehkamp of Zalando, dan winkels uit de zoekresultaten van Google. Online shopping platforms als ShopAlike.nl werken enkel samen met veilige webwinkels en bieden op hun platform een overzicht van alle betrouwbare shops. Kijk uit webadressen eindigend op andere top-level domeinen, zoals ‘.net’, de domeinen ‘.nl’ en ‘.com’ zijn over het algemeen het meest betrouwbaar.
 • Kijk uit voor zeer aantrekkelijke prijzen
  Een luxe product voor een spotprijsje kan verleidelijk zijn, maar duidt meestal op ofwel fraude of een namaak versie van het originele product. Vergelijk de prijzen bij verschillende shops en baseer daarop je conclusie.
 • Let op een veilige verbinding tijdens het shoppen
  Wanneer je een artikel online besteld worden de gegevens die je invoert, zoals je adres, telefoonnummer en betaalgegevens, opgeslagen. Vooral tijdens het betaalproces is het daarom belangrijk om gebruik te maken van een veilige verbinding, een zogenaamde ‘Secure Socket Layer’ (SSL). Deze verbinding herken je aan een URL beginnend met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. Tevens zie je in de adresbalk of onderaan je web browser in de statusbalk een pictogram van een gesloten hangslot.
 • Controleer de reputatie van een shop
  Bekijk altijd de contactgegevens, het retourneerproces en Algemene Verkoopwaarden van een shop. Veel webwinkels beschikken over het Thuiswinkel Waarborg keurmerk, een logo dat vaak onderaan de website geplaatst is. Online tools als Scamadvisor helpen je om in te schatten of een website veilig is. Zoek op Google tevens naar ervaringen en feedback over de winkel, bijvoorbeeld door “Ervaringen (webshop)” in te typen.
 • Geef nooit teveel informatie
  Hoe meer informatie je vrijgeeft, hoe makkelijker het is om je betaalgegevens te achterhalen. Geef nooit je sofinummer op en vermijd het doorgeven van je verjaardag. In combinatie met je creditcardgegevens wordt het zo namelijk erg eenvoudig om jouw gegevens te gebruiken voor internetoplichting.
 • Traceer het pakket na de aankoop
  De meeste webwinkels versturen hun pakketten met een traceercode, waarmee je online het pakket kunt volgen. De code dient tevens als bewijs wanneer het pakket niet geleverd is, zodat de webwinkel het aankoopbedrag terug kan storten.
 • Wees extra voorzichtig met openbaar Wi-Fi
  Wanneer je met een openbaar netwerken verbonden bent kunnen hackers eenvoudig je browsergeschiedenis en gegevens achterhalen. Wees daarom voorzichtig met het invoeren van gegevens en gebruik je online banking portal nooit wanneer je op een openbaar netwerk surft.
Redacteuren

Write A Comment