Hoe gaat u om met medicijnen?

Christel 27 december 2015
Hoe gaat u om met medicijnen?

Hoe gaat u met medicijnen om? Slikt u elk medicijn wat uw dokter u voorschrijft? Of controleert u toch nog even de bijsluiter?

Types
Er is een onderzoek gedaan naar het medicijngebruik. Het blijkt dat 30 tot 50 procent van alle medicijngebruikers, de medicijnen niet gebruiken zoals ze zouden moeten. De dosering wordt eigenhandig aangepast of er wordt nog eens een pil overgeslagen. Er zijn zelfs mensen die langer met het medicijn doorgaan dan voorgeschreven, of er te vroeg mee stoppen. Hieruit zijn een aantal ‘type medicijngebruikers’ opgemaakt.

  • De op-safe-speler. Deze gebruiker houdt zich netjes aan alle voorschriften en slikt elk voorgeschreven medicijn nog steeds stipt. Het geeft namelijk een machteloos gevoel wanneer uw lichaam u onverwacht in de steek laten. De medicijnen helpen om dit te verminderen. U heeft door de medicijnen weer controle over uw lichaam. Bedenk wel, heeft u alle medicijnen die u nu gebruikt nog wel nodig? Het is heel goed van u dat u al jaren netjes en op tijd uw medicijnen slikt, maar bedenk u wel dat het ook gevaarlijk kan worden als u medicijnen slikt die u helemaal niet (meer) nodig heeft.
  • De struisvogel. Het is vervelend als u medicijnen moet slikken. Het betekent dat uw lichaam niet werkt zoals het zou moeten. Deze medicijngebruiker durft nog niet toe te geven dat hij of zij bepaalde medicijnen nodig heeft. ‘Ik heb nergens last van’, komt er dan uit. De voorgeschreven medicijnen worden regelmatig vergeten. Bedenk wel; Er zijn genoeg medicijnen die niet goed (genoeg) werken als ze onregelmatig worden ingenomen. Ziet u niet in waarom u bepaalde medicijnen moet innemen? Bespreek dit dan eens met uw arts of apotheker. Zij kunnen u heel duidelijk maken waarom correct medicijngebruik belangrijk is.
  • De criticus. Er zijn zo veel verhalen over bijwerkingen. Mensen die meer kwalen hebben dan voordat ze medicijnen slikten. Het is alleen maar winst voor de medicijnfabrikanten. Zo wordt er vaak gedacht. Deze medicijngebruikers hebben weinig vertrouwen in de dokter. Bent u zo’n type? Bedenk dan dat er in Nederland strenge regels gelden. Google maar eens naar College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Twijfelt u of er voor u wel het goede medicijn gekozen is? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker, vraag om uitleg. Zij kunnen u uitleggen waarom juist dat medicijn de juiste voor u is.
  • De twijfelaar. Oei oei, onnatuurlijke rommel in medicijnen, al die bijwerkingen die in de bijsluiter staan.. Medicijngebruik wordt gezien als een zwakte. Vroeger werden er toch ook geen medicijnen gebruikt? Ik snap de theorie heel goed. Het is ook een raar idee dat uw lichaam allemaal soorten medicijnen nodig heeft om beter te worden. Uw lichaam zou dit eigenlijk uit zichzelf moeten kunnen. En uw lichaam kan ook veel zelf, maar soms heeft het wat hulp van buitenaf nodig. Medicijnen bevatten namelijk vaak een mix van natuurlijke en chemische stoffen. Die gecombineerd de juiste werking hebben voor een bepaald probleem in uw lichaam. Daarnaast, medicijnfabrikanten zijn wettelijk verplicht om alle bijwerkingen te vermelden in de bijsluiter. Dit kunnen nog wel eens hele waslijsten worden. Wat u hierbij wel moet bedenken, is dat van veel bijwerkingen de kans erg klein is dat u er last van krijgt. Vaak staat er ook in de bijsluiter of de bijwerkingen vaak voorkomen of niet. Of kijk eens op het Nederlands Bijwerkingen Centrum, hier vindt u ook meer informatie. Hoe dan ook, U mag uw lichaam af en toe best een handje helpen! In goed overleg en met het juiste gebruik wordt u sneller gezond.