Gezond sporten op leeftijd

Christel 30 december 2015
Gezond sporten op leeftijd

We hebben de 60 al bereikt, we worden wat ouder. Ouder worden komt niet altijd met gebreken. Maar liefst 15 procent van de 75 plussers is nog goed gezond! Dit zijn mensen die geen medicijnen op voorschrift gebruiken en die geen chronische ziekte hebben. Hoe gaan we dit zo houden?

Leeftijd
Op elke leeftijd is het goed om te bewegen, maar zodra u wat ouder wordt is het belangrijk om dit op peil te houden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat sociale contacten en goede beweging bijdragen aan een goede gezondheid. Daarbij; sporters hebben een kleinere kans op lichamelijke beperkingen dan niet-sporters.

Heeft het nog zin?
Vaak wordt gezegd dat het helemaal geen zin heeft om op oudere leeftijd nog te sporten. Wat een onzin! Senioren horen eigenlijk 5 tot 7 dagen in de week minstens 30 minuten matig intensieve lichamelijke inspanning te verrichten. Dan heeft het een positief effect op de gezondheid.

Combineren
Sporten hoeft ook helemaal niet uitputtend of saai te zijn. Ga iets doen wat u leuk vindt! Klussen en tuinieren valt ook onder matig intensieve lichamelijke inspanning.

Voorkomen
Zorgen voor voldoende beweging voorkomt ziektes. Wordt u toch ziek? Dan geneest u waarschijnlijk sneller. U bent namelijk fit en een fit lichaam kan veel hebben! Daarnaast zorgt een lichamelijke gezondheid voor een psychische gezondheid.