Het is voor uw auto, en daarmee uw veiligheid dat uw auto technisch goed in orde is. In de winter periode wordt de auto extra belast door de koud. Het is dan ook meer dan verstandig dat u uw auto winter rijklaar heeft. Vaak wordt dit als service aangeboden door een garage maar wat is er belangrijk en wat zou je zelf kunnen?

Om de auto winterklaar te maken zijn er een aantal onderelen belangrijk. Zo wordt er extra aandacht gegeven aan de banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen en accu, verlichting en sloten.

De banden:
Het is verstandig om de zomerbanden te vervangen door winterbanden. Deze geven meer grip op de weg en daarmee een kortere remweg. Tevens is het belangrijk dat u de bandenspanning controleerd. Als de bandenspanning in orde is scheelt dat brandstof, slijtage en je hebt een kortere remweg.

Ruitenvloeistof:
In de winter is het grootste gevaar van vloeistoffen in de auto, dat deze bevriezen. Er zijn ruitenvloeistoffen die speciaal voor de winter zijn. De bevriezen minder snel als zomer ruitenvloeistof. Door het opspattende vuil en pekel zult u meer ruitenvloeistof gebruiken dan in de zomer periode. Zorg ervoor dat er voldoende ruitenvloeistof aanwezig is.

Merkt u dat de ruitenvloeistof toch bevroren is. Gebruik de ruitenwissers dan minder. Zonder de ruitenvloeistof smeert u de pekel en vuil alleen maar uit over de ruit.

Door de koud kunnen de ruitenwissers vast vriezen aan de ruit. Zodra u dan de ruitenwissers in beweging zet kunnen de rubbers schuren. Zorg ervoor dat de ruitenwissers bij langdurig parkeren omhoog staan.

De accu:
In de winter heeft een auto een grotere energie toestoom nodig om te starten. Het grootste probleem in de winter is dat de auto niet wil starten door een verouderde accu. Laat uw accu doormeten voor de winter en desnoods moet er een nieuwe accu gekocht worden.

Bescherming losse onderdelen:
Het licht insmeren van de deurrubbers met vaseline voorkom je dat de deur vastplakt aan de deurrubbers. Als de deur toch vast plakt, duw eerst is tegen de deur. Hiermee kan het zijn dat de deur de deurrubbers loslaat zonder het gevaar van het scheuren van de rubbers.

Smeer ook uw sloten in met slotontdooier. Als het slot toch bevroren is kunt u met hetzelfde middel de sloten weer ontdooien. Laat de slotontdooier niet in de auto liggen. Anders kunt u er niet bij zodra u het nodig heeft.

Handrem niet gebruiken. Door de koud kan de handrem vast vriezen.

Was de auto regelmatig. Het strooizout zorgt ervoor dat het metaal aan de auto kan gaan roesten.

Reserve sleutel:
Zorg ervoor dat er een reserve sleutel aanwezig is. Hiermee verkom je dat tijdens het warmdraaien van de auto de deur in het slot valt en u niet meer bij de sleutels kunt komen.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede en interresante voorzorgsmaatregelen om uw auto winterklaar te krijgen en te houden.

Met vriendelijke groet,

Kevin Wanschers

 

Redacteuren

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor de dagje uit of weekendje weg te geven.

Write A Comment