Drink melk en red zo je hart!

Christel 29 november 2011

Wanneer je 3 glazen melk per dag drinkt kun je de kans op hart- en vaatziekte met 18% verlagen! Meer dan een halve liter melk heb je per dag ook niet nodig.

Uit onderzoek is gebleken dat dat het drinken van één glas melk per dag de kans op het optreden van hart- en vaatziekte verlaagt wordt met 6%. Bij 3 glazen melk per dag ligt dat percentage op 18%. Volgens de onderzoekers speelt de hoeveelheid calcium en kalium die in melk zitten een grote rol, calcium (ookwel; kalk) is belangrijk voor onze gezondheid. Er wordt geadviseerd voor volwassen die tussen de 19 en 50 jaar oud zijn, om 2 tot 3 glazen halfvolle of magere melk per dat te nuttigen. Volle melk wordt afgeraden: hoe voller de melk is, hoe meer vetten er in zitten.

Chocolademelk
Nu het buiten vriest drinken we met z’n alle weer warme chocolademelk. Ook in deze drank zit natuurlijk veel calium en calcium. Let wel op, in chocolademelk zitten meer vetten dan in gewone melk, u kunt de aangeraden hoeveelheid van 2-3 glazen melk dus niet vervangen door chocolademelk. Wel kunt u deze drank goed gebruiken om je spieren op te laden. Volgens de onderzoekers is chocolademelk namelijk één van de beste drankjes voor een snel herstel na je workout.

Voorkom botontkalking
Melk is niet alleen rijk aan calcium en kalium, maar het bevat ook hoge concentratie aan vitamine D. Vitamine D zorgt voor een stevig skelet en gebit. Samen met calcium en kalium helpt het botontkalking te voorkomen. Botontkalking doet zich meestal op latere leeftijd voor en is hoofdzakelijk een vrouwelijk probleem, dat zich vaak pas tijdens en na de overgang uit, als gevolg van de hormoon wisseling.