Bloembollen voor goed doel!

Niels 6 september 2010

 

Plant narcissen tegen dementie

 

 De narcis is een van de populairste lentebloeiers van Nederland. Narcissen zijn geliefd om hun bloemvorm, kleur en vrolijke uitstraling. Dit najaar is er een speciaal bloembollenpakket verkrijgbaar dat niet alleen kleur geeft aan de lentetuin maar ook een bijdrage levert aan de strijd tegen dementie. Meerwaarde

Dat narcissen voor kleur zorgen in de voorjaarstuin is niets nieuws. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de narcis ook een geheel andere waarde heeft. De bloembol bevat namelijk de stof galantamine. Deze natuurlijke ingrediënt in de narcissenbol wordt verwerkt in medicijnen die bij Alzheimerpatienten de symptomen van de ziekte kunnen verzachten. Voor medicijnproductie met galantamine zijn meer dan honderd voetbalvelden met narcissen aangeplant.

 Bijzondere mix

Iedereen kent de gele trompetnarcis. Naast deze bekende narcis zijn er echter ook witte, tweekleurige, hoge en lage soorten, dubbelbloemige en enkelbloemige narcissen. Narcissenkwekers hebben, mede ter ondersteuning van Alzheimer Nederland, een bijzonder pakket samengesteld met tien bollen van verschillende nieuwe grootbloemige narcissensoorten zonder specifieke naam. Plant de narcissenbollen dit najaar in de tuin of in potten, dan geniet je komend voorjaar van een kleurrijke en vrolijke lente. Bovendien ondersteun je onderzoek ter bestrijding van dementie.

 Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Momenteel zijn er 235.000 mensen met dementie. Naar verwachting zal dit aantal in 2050 meer dan verdubbeld zijn. Deze explosieve stijging onderstreept het nut van wetenschappelijk onderzoek op gebied van diagnostiek, zorg en medicatie. Meer informatie vindt u op www.alzheimer-nederland.nl

 Het Alzheimer-pakket is vanaf september verkrijgbaar bij tuincentra voor € 3,45. Hiervan gaat per pakket € 1,00 naar Alzheimer Nederland. Kijk voor meer informatie over deze Alzheimer-actie op www.bloembollencentrum.nl