Menu
Gezondheid

15:00 uur de grootste verleiding om ongezond te snacken

Vijf tips van Atkins voor een gezonder eetpatroon
Energiek en slank de zomer door? Voorkom dan de middagsnackverleiding, want 15:00 uur is hét moment op de dag dat het lichaam het meest snakt naar suikers en koolhydraten. Rond dit tijdstip gaan de meeste mensen de fout in, blijkt uit onderzoek van Het Nieuwe Atkins. Een lunch met koolhydraten en suikers, zoals een witte boterham met chocoladepasta, leidt een paar uur na de maaltijd weer tot het eten van ongezonde tussendoortjes. Het zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel waardoor het lichaam trek krijgt in suikers en ‘snelle’, ongezonde koolhydraten. Met vijf aanpassingen in het dagelijks eetpatroon omzeil je de ’15:00 valkuil’.

Erica Slof, geaccrediteerde diëtiste: “Het eten van een koolhydraatrijke lunch, zoals witbrood en suikers, leidt gemakkelijk tot het eten van ongezonde snacks. De lunch lijkt misschien wel te vullen, maar meestal wil je onbewust een paar uur na de maaltijd weer iets zoets. Dit komt omdat je bloedsuiker steeds op en neer blijft gaan zonder dat je een écht voldaan gevoel hebt gekregen van de maaltijd. 15.00 uur is zo’n moeilijk moment en dan kiest men vaak voor de snelle, meestal ongezonde, snack. Je kunt deze cirkel doorbreken door andere, meer verzadigende tussendoortjes te nemen. Denk eens aan een stukje vis, een gekookt ei, een beker yoghurt of een avocado.”

Omzeil de valkuil van schommelende bloedsuikers
“Het voorkomen van deze valkuil is eenvoudig. Het is een kwestie van je energieniveau op peil houden met een laag koolhydraat voedingspatroon. Dit betekent dat je voldoende eiwitten, vetten en goede koolhydraten eet. Goede koolhydraten zijn vezels, fruit, noten, peulvruchten, groenten en volkoren producten. Lunch bijvoorbeeld met een salade met gerookte kip, noten, een gekookt ei, rauwkost en kaas. Doordat je nog steeds gevarieerd kunt eten en in verhouding meer eiwitten eet, is het lekker en gezond eten met een verzadigend gevoel. Hierdoor voel je je de hele dag energiek”, aldus Erica Slof.

De vijf tips van Erica Slof om de ‘15.00 uur snackverleiding’ te voorkomen:
1. Vermijd zoveel mogelijk producten met suikers en witmeel – waaronder frisdranken, snoep, pasta en witbrood – deze veroorzaken een schommelende bloedsuikerspiegel (en energie!) waardoor je je moe en lusteloos voelt.
2. Eet kleine maaltijden om de 3 tot 4 uur. Mensen voelen zich vaak moe en slaperig halverwege de middag als het glucoseniveau daalt en het energieniveau daarna volgt. Het regelmatig consumeren van maaltijden en snacks met een laag aantal koolhydraten helpt dit te voorkomen.
3. Kies voor onbewerkte volkorenproducten. Naast de goede koolhydraten kun je denken aan vette vis, kip, rundvlees, eieren, noten en zuivel.
4. Eet gezondere snacks. Dit zijn hapjes met een laag aantal koolhydraten (zoals Atkins-repen, een handje noten, een schaaltje rauwkost of een stukje vis). Houd deze gedurende de dag bij de hand om de ‘snoepverleiding’ om 15.00 uur te weerstaan en toch te genieten van een snack.
5. Eet voldoende vetten. Vetarme producten of producten met 0% vet bevatten vaak toch veel suikers. Door voor vollere producten te kiezen heb je deze suikers niet nodig en heb je sneller een voller gevoel én minder behoefte aan tussendoortjes.

Atkins International
Het Atkins dieet werd in de jaren ’70 ontwikkeld door de Amerikaanse arts Robert C. Atkins en is een van de grootste aanbieders op het gebied van gewichtsbeheersingsprogramma’s wereldwijd. Inmiddels is het Atkins dieet verder ontwikkeld op basis van de meest recente medisch-wetenschappelijke onderzoeken. Het Nieuwe Atkins is geschikt voor een breed publiek en heeft als doel gewichtsverlies te realiseren, gewicht onder controle te houden en een gezonder eetpatroon te genieten. Atkins produceert en verkoopt een reeks koolhydraatarme producten die de principes van het Atkins dieet ondersteunen. De producten worden wereldwijd in meer dan 50.000 winkels verkocht. In Nederland zijn deze producten verkrijgbaar bij alle grote supermarkten en drogisterijen. Atkins International is onderdeel van Atkins Nutritionals. Atkins International heeft vestigingen in onder andere Australië, Midden-Oosten, Spanje, Engeland, Scandinavië en Nederland. Het hoofdkantoor van Atkins International is gevestigd in Nederland. www.atkins.com

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.